×

Hoe weet je of je webcam gehackt is?

Webcam hackers moeten eerst malware software op je computer zien te krijgen. Dit geeft ze overigens niet alleen toegang tot je webcam maar kan ze ook toegang geven tot je persoonlijke bestanden, berichten, browser geschiedenis etc..etc.. Hier vertellen we welke stappen je moet doorlopen om te ontdekken of je webcam gehackt is. Hoe goed je je pc ook beveiligd en steeds weer controleert. Wij adviseren altijd het gebruik van een webcam schuifje voor het voorkomen van webcam hacks. Je kunt ook webcamcover laten bedrukken, bijvoorbeeld met het logo van je bedrijf.

Stappenplan om een webcam hack te voorkomen

Stap 1: Controleer je webcam lampje

De meeste laptop en tablet webcams hebben een lampje naast de webcam zitten. Zodra de webcam actief is gaat het lampje branden. Brand het lampje van je webcam soms, maar gebruik je je webcam op dat moment niet? Dit kan een indicatie zijn dat je webcam gehackt is. Schiet niet in paniek. Het kan ook zijn dat een bepaald programma of een browser extensie in de achtergrond je webcam gebruikt.

Stap 2: Controleer je browser extenties

Herstart je computer en start je browser. Gaat het webcam lampje aan op het moment dat je je browser opent? Dan is het waarschijnlijk zo dat je webcam geactiveerd wordt door een browser extensie. Maar welke is dit? Deactiveer stuk voor stuk je verschillende browser extensies en kijk wanneer het lampje uitgaat.

Stap 3: Controleer je computer programma’s

Een andere rede dat je webcam lampje brand kan een stuk software op je computer zijn. Om dit te testen start na elkaar elk stukje software dat je op je pc hebt. Gaat het lampje aan? Dan is dat de software die je webcam aan laat gaan. Ken je deze software? Klopt het wel dat deze ook soms op de achtergrond ineens gaat draaien? Of heb je het idee dat hier iets niet klopt?

Heb je nou heel veel software op je computer? Dan kan je proberen proces explorer voor Windows te gebruiken. Of bij macOS ga je naar Terminal. Als je webcam lampje soms aangaat ZONDER dat je software start, dan is er een grote kans dat je webcam gehackt is.

Stap 4: Kijk of je webcam proces draait

Ga naar je Task Manager (taak beheer) en kijk naar alle programma’s die op dit moment draaien. Kijk of er een webcam utility bijstaat. Niet gelijk in paniek schieten als je dit ziet staan. Het kan een stukje software zijn dat geen kwaad kan. Herstart je computer en kijk je webcam automatisch gestart is.

Stap 5: Draai malware scan software

Heb je nog steeds het idee dat er wellicht malware software op je pc zit? Software waarmee hackers je webcam kunnen aanzetten? Gebruik dan goede anti malware software om je pc te scannen om kwaadaardige software. Veel antivirus software scant ook voor malware. Maar let wel op: Er is geen software die altijd 100% van alle malware vindt. Gebruik dus goede en actuele antivirus software. En blijf altijd opletten of het lampje van je laptop niet spontaan aangaat. Twijfel je nog steeds? Zet een webcam cover op je webcam. En we adviseren je laptop dan ook naar een goede computerzaak te brengen die hem echt goed kan testen.

Bekijk onze webcamcovers