×

Hoe wordt je webcam gehackt?

Hoe kunnen hackers nou precies je webcam hacken? En wat is het doel van deze hackers? Is het echt nodig om je webcam te beveiligen met een webcam cover? Of is het overdreven?

Hoe gaat een hacker te werk

Een hacker kan op twee manieren te werk gaan om je pc te hacken. Ten eerste kunnen ze software gebruiken om te kijken waar netwerk apparatuur (camera’s, printers, routers) te hacken zijn. Een router heeft bijvoorbeeld vaak een standaard wachtwoord. En veel mensen passen deze niet aan. Via automatische software kijken ze overal of ze kunnen inloggen met deze standaard wachtwoorden. Vervolgens hebben ze toegang tot je netwerk en kunnen ze virussen en spy software op je pc plaatsen.

Een tweede manier is er voor zorgen dat je een bestandje download of opent via een website of bijvoorbeeld een mail die je binnen gehad hebt. Het kan zijn dat je via het internet een stukje software download wat onschuldig lijkt. Bijvoorbeeld een spelletje. Zodra je deze software opent is het kwaad al geschiet. Je merkt er verder niks van. Maar vanaf dat moment kunnen hackers allerlei dingen met je pc doen. Vaak blijven ze echter zoveel mogelijk onzichtbaar. Want zodra je door hebt dat er iets aan de hand is met je pc, zal je actie ondernemen.

Meekijken met je webcam

Vanaf het moment dat de kwaadaardige software op je pc staat kunnen ze meekijken met je webcam. Wellicht kunnen ze zien waar je woont, wat voor spullen je in huis hebt. En zien jou zitten achter je webcam en misschien ook andere mensen die voorbij je laptop lopen. Deze informatie samen met andere informatie die op je pc te vinden is wordt gebruikt om je te chanteren of wordt op het internet gezet. Met een webcam cover voorkom je dit.

Hoe voorkomen je een hack van je webcam?

Zorg ten eerste voor een goed stuk anti spyware software en een goede virus scanner. Daarnaast is het slim om gewoon alert te zijn. Wat download je op het internet? Klik je op linkjes en bijlages in mailtjes die je ontvangen hebt? Mailtjes waarvan je eigenlijk niet weet waar ze over gaan. Maar wij raden natuurlijk ook een webcam cover aan. Met een webcam cover beveilig je je pc optimaal. Mocht het ooit misgaan en staat er foute software op je pc. Dan nog kan niemand meekijken met je webcam!

Als ondernemer je personeel goed beveiligen? Denk dan eens over een bedrukte webcam cover met je logo.