×

Hoe beveiligingscamera’s gehackt worden

Er is een Russische website, met de domeinnaam geregistreerd in Australië (zo proberen ze anoniem te blijven). Op deze website kan je live meekijken met duizenden webcam’s in de wereld. Camera’s die gebruikt worden om een pand te beveiligen maar ook camera’s die je baby monitoren terwijl die in bed ligt. Hoe werkt  zo’n hack? Eigenlijk vrij simpel.

Als je een camera koopt dan kan je de instellingen van de camera aanpassen door naar het IP adres van de camera te gaan. Vervolgens moet je inloggen met een naam en wachtwoord. Veel camera’s worden standaard door de producent ingesteld met een eenvoudig wachtwoord die voor alle camera’s van dat merk hetzelfde zijn. Bijvoorbeeld gebruikersnaam “Admin” en wachtwoord “Admin”. Nou gaat de camera leverancier er vanuit dat een gebruiker die gaat aanpassen. Maar dat gebeurt natuurlijk heel vaak niet. Veel mensen weten niet eens dat dit kan of hoe dit moet.

Met automatisch software gaan hackers het internet langs om te zoeken naar camera’s die nog de standaard inloggegevens hebben. Vervolgens hebben ze direct toegang tot je camera en kunnen ze de beelden van de camera streamen op een eigen website. Koop je ooit een (beveiligings-)camera? Dan is het dus heel belangrijk om de inloggegevens aan te passen. Verzin ook complexe en unieke wachtwoorden.

Wat kunnen we van bovenstaand verhaal leren?

Niet alleen beveiligingscamera’s. Maar koop je apparatuur welke verbonden is het met internet? Ook bijvoorbeeld routers en printers.  Pas het standaard wachtwoord aan zodat het complex is. Zo voorkom je dat kwaadwillende je apparatuur gaan hacken. Wil je meer weten hoe je de webcams van je personeel kan beveiligen? Lees dan ons artikel: Laptop camera’s personeel beveiligen.